Deschide un cont

Parola va fi expediata pe adresa de e-mail completata.

Contul tau

Completeaza datele de autentificare pentru a intra in contul tau.

Recuperare parola

Completeaza adresa ta de e-mail si iti vom trimite o noua parola.

Puncte penalizare viteza

Codul Rutier stabileşte amenzile în cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate.

În 2021 un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie.

Şoferii care depăşesc limitele admise de viteză pot fi sancţionaţi cu amenzi între 290 şi 2.900 de lei.

Sancţiuni în funcţie de viteza înregistrată

  • 10-20 km/h peste viteza maximă admisă: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei), la care se adaugă două puncte de penalizare
  • 21-30 km/h peste viteza maximă admisă: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare
  • 31-40 km/h peste viteza maximă admisă: de la şase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adaugă patru puncte de penalizare
  • 41-50 km/h peste viteza maximă admisă: de la nouă la 20 puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei), la care se adaugă şase puncte de penalizare
  • mai mult de 50 km/h peste viteza maximă admisă: de la nouă la 20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioada de 90 de zile

In acelasi timp, soferii pot fi amendaţi cu două sau trei puncte-amendă şi dacă circulă în mod nejustificat cu o viteză de cel putin 10 km/h sub limita minimă impusă de lege.

Amenzi pentru depășirea vitezei legale

Polițistul rutier dispune acordarea a două sau trei puncte-amendă, pentru depășirea vitezei legale cu 10-20 km/h. Se acordă în acest caz și două puncte de penalizare.

Cei care aleg să calce pedala de accelerație cu 21-30 km/h peste viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care se deplasează vor primi patru sau cinci puncte- amendă, echivalentul a 580 sau 725 de lei. Se adaugă și trei puncte de penalizare.

O pedeapsă și mai dură primesc cei care depășesc viteza legală cu 31-40 km/h. Vor fi sancționați cu 6-8 puncte-amendă (870 – 1.160 de lei). Conducătorii auto care comit această abatere vor primi și patru puncte de penalizare.

Se sancționează cu 9-20 de puncte-amendă, adică o sumă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei, depășirea vitezei legale cu 41-50 km/h. Șoferii vor avea și șase puncte de penalizare.

Depășirea vitezei legale te poate lăsa fără permis

“Am mers cu 240 km/h pe autostradă. Îi depășeam pe toți! Toți se dădeau la o parte când mă vedeau venind!”, se laudă un șofer pe un grup dedicat pasionaților de mașini.

Astfel de lăudăroși care se cred la curse pe șosele trebuie să știe că ar pute face curse cu transportul public în următoarele trei luni, în cazul în care sunt prinși de radar.

Cei care recurg la depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h pot primi de la 9 la 20 de puncte-amendă și pot rămâne fără permis pentru o perioadă de 90 de zile.

Clasele de sancțiuni pentru șoferi

  • a. clasa I de sancțiuni - 2 sau 3 puncte-amendă;
  • b. clasa a ÎI-a de sancțiuni - 4 sau 5 puncte-amendă;
  • c. clasa a III-a de sancțiuni - de la 6 la 8 puncte-amendă;
  • d. clasa a IV-a de sancțiuni - de la 9 la 20 puncte-amendă;
  • e. clasa a V-a de sancțiuni - de la 21 la 100 puncte-amendă. Contravențiile prevăzute la clasa a V - a de sancțiuni se aplică persoanelor juridice.
Inapoi la toate stirile
Sugestii

Trimite sugestie

Ai o sugestie sau ai gasit un bug pe care vrei sa il reparam?